sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kansallismuseo 100 vuotta!

Lisää kuvia: oopperalaulaja Jussi Merikanto, Gallen-Kallelan Kalevala fresko kalloineen, kyineen ( Ilmarinen kyntää kyisen pellon ) ja tietysti upea Louhi! Mukana myös Edelfeltin Poltettu kylä, joka oli esille vain eilen, juhlapäivänä. Laukon kartanon muinaislöytö: kolmipäinen kotkakoru.
Laukon kartanon muinaislöytö: Kolmipäinen kotkakoru
Edelfeltin Poltettu kylä
oopperalaulaja Jussi Merikanto

Ilmarinen kyntää kyisen pellon 

Minulle Louhi on aina ollut upea ja itsenäinen nainen jonka yli ei kävellä, jota ei vähätellä. Ja jolle euro on euro. lääppijä-äijät vaviskoon! siinä missä miesten maalaamissa tauluissa toistuvine symboleinen "neidonryöstöistä" naisia lamaantuneina objekteina on hienoa nähdä juuri suomalaista tasa-arvoa, voimaa ja itsetuntoa. Perkele!

Kansallismuseon sivuilta: " Holveissa on Akseli Gallen-Kallelan maalaamat Kalevala-aiheiset freskot vuodelta 1928: Sammon taonta, Sammon puolustus, Ilmarinen kyntää kyisen pellon ja Iso hauki. Ne pohjautuvat freskoihin, jotka Gallen-Kallela maalasi Suomen paviljonkiin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900. "

Linkkejä:
- Tarunhohtoisesta saaresta löytyi muinainen kotkakoru.
Pohdonsaaressa Vesilahdella on tehty harvinainen arkeologinen löytö. Kolmipäinen kotkakoru on ainakin 1200 vuotta vanha ja todennäköisesti peräisin kaukaa Venäjältä, Volgan mutkan lähettyviltä Permistä. Vastaavia koruja ei ole aiemmin löydetty Suomesta.  YLE uutiset
- Kuvagalleria: Kolmipäisen kotkakorun löytöpaikalta – "tajusin heti löydön ainutlaatuisuuden" mtvUuutiset kuvagalleria
- Metallinpaljastimet nostivat viime vuonna esiin tuhatvuotiaan kotkakorun, viikinkihopeaa ja roomalaisajan asekätkön.
Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ovat metallipiippareidensa kanssa kirjoittaneet jo suomalaisten historian kulkua uusiksi, kunhan vain tietokirjat pysyivät perässä. Hämeen maaperä kätkee poveensa arvaamattoman määrän rautakauden tarinoita ja esineitä. Vuoden 2015 huippuja olivat hopearaha- ja asekätköt sekä ainutlaatuinen kotkakoru tuhannen vuoden takaa.  YLE uutiset