maanantai 23. heinäkuuta 2018

Tallinnassa kaikki oli ihanasti Rempallaan tai täysin siistiä.

Tallinnassa 15.-17.7.18 Kiintopisteenä oli Guns n Roses keikka laulavalla jonne pääsyliput hommattiin jenkkilästä paikallisen toverin avustuksella. Suomen puolella taas yks ryhmästä hommasi laivaliput ja kolmas majoituksen. Laiva kansipaikoin oli kallis mutta halvin mahdollinen, jossa lähtö oli ajoissa sunnuntaina 15. päivä, jolloin perillä Tallinnassa kolmen maissa iltapäivällä helvetillisessä helteessä.           By Satu Ylavaara Photography 2018:

Telliskiven muraaleja

Halusin tulla päivää ennen että ehdittäisiin varmasti maanantain keikalle ajoissa - olihan jengiä mukana rapakon takaa asti, eli iso porkkana :) helvetillinen helle vaivasi, vaikka jokin vettä. Mutta pakko oli liikkua ja kävellä.
Duff McKagan, Guns N´Roses
varokaa taskuvarkaita

Laivalla mennessä osa söi Burger Kingissä kasvishampurilaisaterian extra raneilla ja pitkällä juomalla - joka ei tullut heinekken-hanasta. Otin pitkän colajuoman jotta sain kofeiinia piristeeksi. Kofeiini auttaa myös päänsärkyyn joka johtuu kuumuudesta. Kolmen päivän aikana vierailimme kahdessa ravintolassa, Ravintola Nok Nok oli tavattoman kaunis ulkona vartioivine kivipöllöineen, jotka liittyivät sekä antiikin mytologiaan, viisauteen, yöhön ja Twin Peaksiin. Aistikas tumma sisustus ja rauhallinen pöytä sisältä - ei missään nimessä ulkoa! Inhoan aurinkoa koska olen oikeasti vampyyri jonka kalpea nahka kärähtää auringonpaisteessa. Samoin silmät eivät kestä ollenkaan joten aina on oltava paisteklaseissa. On todella typerää ja vastuutonta aiheuttaa itselleen ihosyöpää varta varten että näyttää oranssilta t pavulta. Samoin inhoan diskossa perseen heiluttamista. Sillä kunteken kunnon musiikkia, en kertakäyttöjumputusta. Nok Nokissa oli lounastarjous kolmen ruokalajin satsi 10 €, ja Silja Tallinkin kortilla vielä 10 % alennus. Täysin pätevä hinta. Ensin oli alkuruoka, sitten keitto, pääruoka ja jälkkäri. Listalla ei lukenut mitään kasvista, joten minun annokseni kaikki tulivat yllätyksenä ja tuskin alta. Chilillä maustetut perunat, kasviskeitto, riisiä ja melonia. Ja tietysti pari kannua vettä jossa oli jäisiä tyrnimarjoja. Seuraavan päivän ruokala oli Vegan Restaurant jonne oli vaikea päästä sisälle. Mutta lopulta päästiin. Otin merellisen vadin, alkupalan, joka oli aika kallis 5 € joka oli puolet eilisestä kolmen ruokalajin illallisesta. Porkkala oli pienoinen pettymys vaikka mainiota suolaista ja savuista naposteltavaa olikin. Vihreät jutut toivat mieleen P. Pesusienen maailman. Pääruoka oli noin 9, 50 € jossa seitan ei ollut niin seitanaallisen hyvää kuin odotti kun se oli tacojen sisällä. Mainiota ruokaa kuitenkin. Pikkuruinen pittoreski paikka vanhassa kaupungissa. Itse konserttiin mentiin ajoissa. Turvatarkastus oli KGB:n luokkaa mikä hyvää kun oltiin vasemmalla suht edessä. Ei ihan eka rivissä mutta kuitenkin 50 790 ihmistä takana tai vieressä. Kultaisessa sirkkelissä siis. Konsertti oli parempi kuin Hämeenlinnassa vuos sitte.

Otimme kolmen vuorokauden liput korttiin joka oli jo valmiina edellisiltä reissuilta. Siihen on helppo ladata rahaa r-kiskalta. 72 tiiman rajaton matkustaminen julkisilla maksaa 5 € mikä on käypä hinta - verrattuna Helsingin liian kalliiseen julkiseen liikenteeseen. Raitiovaunuilla oli mukava ajella - eri toten linja 4 oli ihanan viileä eli ilmastoitu. Ajelu busseilla kävi saunavuorosta. Harva kauppa oli auki kellon ympäri - ainakin huoltsikat olivat auki, kalliita ja pitkät jonot. RIMI express ei ollut millään muotoa nopea pikakauppa, jumalattoman kalliit shampoot ja ihmisenpesuaineet. Normaalit isot rimit kuten terminaalin lähellä sijaitseva oli ok, vaikka hinnat sielläkin nousseet. Minulla oli isohko rolli, johon laitoin myös ostoksia kuten vettä ja colaa. Joitain hauskoja kompiaisia. Kauppakeskuksessa oli liike joka myi 1,49 € t-paitoja joissa luki HOTTER THAN HELL ja BAD TO THE BONE... Ne eivät tule tosiaankaan kertakäyttöpaidoiksi - tämä vuonna olen 9 päivänä tehnyt päätöksen että ostan uuden tai käytetyn vaatteen. Tänä vuonna olen siis kuluttanut kuusi kuukautta eli puoli vuotta ostamatta mitään vaatetta. Ja vielä kuusi päivää. Kun laskee 1.1.2018 - 17.7.2018 ajalta. En ole ostanut yhtään alusvaatteita, sukkia enkä kenkiä. Vain Lidlin ja Citymarketin farkkuja, nuo kaksi t-paitaa ja käytetyn Jokerin (Heath Ledger) paidan. Tällä kertaa en ostanut Guns n Roses paitaa kun Tallinnan versiossa kuva oli painettu selkäpuolelle! Viime vuonna ostin kun hei se oli once in a life time. Samoin ostin Get to the ring - kiertueen paidan 1991 joka on vieläkin hyvässä kuosissa. HOTTER THAN HELL sopi oikein helvetilliseen helteeseen. Ja se on ihan mukava KISSin kasetti...

Vihkoja ja nuottivihkoja kantsii ostaa Tallinnasta edullisesti - muu onkin yhtä kallista kuin Suomessa.
Kävelimme koko aamupäivän mitä jaksoimme ja se päälle seistiin koko konsertin ajan eli reilut 8 tiimaa. Tai tanssittiin. Ja lopulta piti kävellä laululavalta keskustaan kun julkinen liikenne ei kulkenut. Tavattiin tovereita heidän hotellillaan ja kello läheni neljää aamulla niin piti ottaa takso eli taksi, jossa eka kuski heitti hinta-arvion jossa puolet liikaa. Niin otettiin taksi jossa oikea hinta. Askelmittari näytti yli 27 000 askelta. Voikohan pitää paikkaansa?

Matkalla kantsii olla hyvät kävelykengät tai kiipeilykengät. Tai urheilukengät. Tai jos niihin ei varaa niin maihinnousukengät johon ostaa uudet pohjalliset 2€ Telliskiven torilta muutolta myyjältä. Voi ostaa hyvät pohjalliset mutta niihinhän ei tavallisilla ihmisillä ole varaa. Olin ennakkoon älykäs kun keksin että lähdetään päivää aikaisemmin kun keikkapnä 16.7. oli Hesassa mediasirkus kahden tyrannin tapaaminen joka maksoi Helsingille 10 miljoonaa euroa. Vertauksena: Helsinki maksaa 2 miljoonaa euroa turvakoteihin pär vuosi. Seuraavana pnä jalat oli muussia.

Oltiin majoituksessa neljän maissa aamulla. Aamupalalle piti ehtiä. Otimme halvimman majoituksen kolmen hengen huoneissa. Omat pyyhkeet mukana. Aamupala kuului hintaan. Ruokapöydän äärellä illalla sai syödä myös omia eväitään mutta se oli varsinainen tuoli leikki. Kolmella tuolilla istui kolme aasialaista turistia jotka eivät syöneet vaan nukkuivat pöydillä tai näpläsivät puhelinta. Tai latasivat puhelinta. Näitä kaikkia voi tehdä siellä omassa huoneessa. Ei ruokapöydässä. Piti sitten kaksi ruokailijaa istua samalla tuolilla eli ahdasta oli. Aamulla jotkin venäläiset istuivat tunnin aamiaispöydällä. Siinä ehti monesti käydä suihkussa ja vessassa jotka siis olivat kaikille yhteiset. Kaiken huipuksi kengät piti jättää pikkiriikkiseen eteiseen - mutta kaikkien vierailijoiden ei tarvinnut. Meidän kyllä piti. Lopulta aamiaiselle pääsi: kahvia, valkoista leipää, juustoa ja tuorekurkkua. Ne talo tarjosi. Ostin myös hummusta. Majoitus kolmen hengen huoneissa maksoi noin 50€ pär lärvi kahdelta yöltä. Se sijaitsi vanhassa kaupungissa, josta pääsi kävelemään Baalti Jam -asemalle josta kulki pari ratikkaa. Olikohan yks ja kaks.

Valokuvasin paljon. Kopli oli yks päätepysäkki meren rannalla. Telliskivi oli ihana paikka muraaleineen: toimin taas muraalinvartijana :) Vakiokohteista: Niguliste kirin museo jonka pääsylippu maksoi 6 € eli kaksi eukkoa enemmän kuin ennen. Mutta Bernt Notken Surmatants Kuolemantanssi Danse macabre on aina yhtä upea, goottilainen, pelottava, pysäyttävä: kaikki me olemme samanarvoisia kuoleman edessä... Maalaus oli sijoitettu typerästi seinää vasten kirkon perälle mutta ilman suojaklasia. Kuvasimme myös muita kirkkoja paitsi ei ortodoksisia joissa kovat kuvauskiellot. Osissa kirkkoja oli kovat pääsymaksut.

Seuraavalla kerralla sitten hautausmaihin! Mihin vanhan kaupungin ihmiset muinoin haudattiin? Kirkoissa kävellessä ei voinut välttyä että käveli lattian alle haudattujen päälle.