maanantai 18. tammikuuta 2021

Tukholma 05.08.2016 Hetki sininen, päivä sininen.

Tukholma 05.08.2016. Jo on pilvistä. Pilvet ovat upeita. Hetki sininen, päivä sininen. © Satu Ylavaara Photography 2016:

Apoteket Ugglan, Drottninggatan 59. Ei pöllömpi apteekki. Kvarteret Lammet on korttelin nimi. Ja on upeaa, ettei näitä eikä naapuruston taloja tuhottu ja muutettu vastenmieliseksi parkkipaikaksi, hyi olkoon. 
kun oli risteilyllä, olisi halunnut olla Tukholmassa myös illalla, ja mennä teatteriin. Nyt en käy edes risteilyllä, koska on korona.
paljon on teipattuja julisteita myytävistä vinyyleistä kirppiksillä, pienillä messuilla ja pop up-paikoissa. Enää en Tukholmasta ole raahannut paljoakaan levyjä. Voin tosi harvinaisúuksia pilkkahintaan. Harvoin ne kohtaavat... Mutta olen kuljettanut kyllä 80-luvulta lähtien ropoja tänne levykauppoihin. 

Butterickin talossa ( Butterick's-huset, 1907-1910)  sijaitsee luonnollisesti, ja luonnottomasti, Butterick´s pilailuliike, jossa on myyty naamiaisasuja ja syyhypulveria jo vuodesta 1903 asti. Sieltä olen monen vampyyrikrääsän löytänyt, ja kaikkea kivaa, mm vintage ja retro postikortteja. Butterick´sin akkuna on aina sisustettu tietyllä tyylillä, tuolloin kasarihevi oli esillä ja tyrkyllä. Butterickin talo sisältää "erittäin korkeita kulttuurihistoriallisia arvoja" wikin mukaan 
Osoitteessa Drottninggatan 57 onkin tullut usein käytyä. Meitä ei haittaa säästää rahaa, ja kävellä risteilyltä vanhaan kaupunkiin ja vaikkapa tälle turistirysäkadulle, jossa on oikein kauniita rakennuksia, myös poikkikaduilla, joihin voi aina poiketa. 
tässä näkyy ilmeisesti assa eli Teesentraalen T-centralen, joka on tullut tutuksi monena vuosikymmenenä. Kerran istuin täällä aamuvarhain, ja polliisi vai oliko vartija tuli herättelemään asunnottomia, jotka olivat nukkuneet sisällä lämpimässä. Yksi nainen pyysi, voisinko vahtia hänen omaisuuttaan, ikea-kassia, josta pilkotti kaunis goottilainen, hopeinen kynttilänjalka. Kun hän kävisi vessassa. No vahdinhan minä, kun oli aikaa, kun luin, ja katsoin ihmisiä. Kuinka luottaa toiseen ihmiseen. Kuinka helppoa / lähellä syrjäytyminen, ja syrjäyttäminen on. Muutokset, menettäminen. 
olikohan assan lähellä mainos, että Suicide Squad sai biopremiäärin 3.8.2016.
saavumme kohti vanhaa kaupunkia, gamla stan, ja vuorossa on maltillinen mielenosoitus, jossa me vaadimme oikeutta
ja vanhassa kaupungissa
vieläkö on keppihevosia... Vanhassa kaupungissa turisti pääsee eroon rahoistaan, mutta olen käynyt kirppareilla, joissa on myyty mm ihailijakuvia, kuten Mark Hamillin ja muitten filmitähtien, kuten Ray Millandin.
vanha kaupunkikin on aika lailla töherretty
Kornhamnstorg aukion Bågspännaren patsas

Patsas on vuodelta 1916 ja siinä ampuu kovilla tahi jousella Engelbrekt Engelbrektsson, joka vissiin johti hyökkäystä Eerik XIII Pommerilaista (Erik av Pommern) vastaan Engelbrektin kapinassa.

Kvarteret Charon, eli Kharonin kortteliin kuuluu Lejonstedts gränd  pohjoisessa, Lilla Nygatan  iistimpänä edessä, Munkbrogatan lännessä ja Kornhamnstorg, Kornhamntori etelässä. Siellä on mm Cederlundska huset, Cederluuskan talo vuodelta 1860. Se näkyy nippa nappa kuvissani. Manalan lautturi Kharon on sopivasti tumman veden äärellä. Kharon kuljettaa viimeiselle matkalle Acheroniin, tuohon pikkujokeen? Haadeksen sivujuonne, sivujoki. ainakin blogissani: Stokis. Slussenilta Kornhamnstorgille

Kvarteret Lammet, Lammetin korttelissa, osoitteessa Gamla Brogatan 13-13A oli seinällä muutama keiju. Muistutti Joakim Pirisen näyttelyä. Tämä on luultavimmin Tukholman vanhimpia kortteleita, asiakirjoissa mainittu jo vuonna 1649.
" Kvarteret Lammet är ett mycket centralt beläget kvarter på Norrmalm i Stockholms innerstad. Lammet, eller Lambet som det skrevs förr, hör till Stockholms äldsta kvarter och omnämns redan i handlingar från 1649. " Ruåtsinkielinen wiki sanoo
harvoin on varaa käydä Fotografiska museossa, joka sijaitsee helpolla reitillä. Harrastan eettisiä ja edullisia matkoja.

© Satu Ylavaara Photography 2016