torstai 21. heinäkuuta 2022

Muita Tukholman kuvauskohteita: Vanhankaupungin Prästgatan, Ritariholman kirkko, Tyska kyrkanin naukuvat gargoylet, vedensyöksijät, viikingit, kapeat kujat

Muita Tukholman kuvauskohteita: Vanhankaupungin Prästgatan,  Ritariholman kirkko, Tyska kyrkanin naukuvat gargoylet, vedensyöksijät, viikingit, kapeat kujat. Muita Tukholman kuvauskohteita: Stockholm, Gamla Stan, vanhakaupunki. Valmistaudumme jouluun, joka on vanha pakanajuhlamme, tietenkin.

HOSTES PROSTRAVIT 
Latinan lätinää, Gamla stan
Riddarholms kyrkan, Riddarsholm. Tukholma koostuu saarista. Riddarholmskyrkan, Riddarholmenin kirkko eli Ritariholman kirkko on Tukholman keskustassa Riddarholmenin saarella ja kaupunginosassa, lähellä kuninkaallista linnaa. " Kirkko on Tukholman vanhin rakennus." " Se on Tukholman ainoa säilynyt keskiaikainen luostarikirkko. " wikipedia 
ja sitten selfieitä infrapunan lävitse. Kameralla, ei älyvapaalla puhelimella, eli kuavushetkellä ei tiedä, onko hiukset suussa. Mustavalkoisessa ei sentään cuperroosa näy. Baskeri oli vihreä. Vaikkapa lehmuksenvihreä. 
Riddarholmin sillalla, ehkä. Tai sillalla poispäin Riddarholmin saarelta
Tukholma oli mukava kävelykaupunki, laivalta kävellen päivä kaupungissa
joskus ostin vuorokausilipun vaikka olin alle 24 h, koska se oli helpompi kuin vahtia, koska piletti loppuu. Minulla oli korttikin, johon sitä voi automaatissa ladata tai metroasemalla ihmisen luukulta. Ennen muinoin, 1980- ja 1990-luvuilla oli förköpshäfte, etukäteen ostetut lippuliuskat, joita leimattiin sen mukaan kuinka monta pysäkkiä matkasi. Ennen käytiin Tukholmassa myös autolla tai bussilla Ruåtsin lävitse. 
Tässä kuvamuisto, valokuvani noin vuodelta 1983. Silloin kuljettiin vielä hevosilla.... Vitsi vitsi, vain rikkaat turistit ajoi, tai hääpari. Ajurilla komea silinteri.
Suomessakin saisi olla näitä liikemerkkejä kaahareille, että ajatelkaa käveleviä ihmisiä jalkakäytävillä...
Paluu tuohon matkaan joulukuusa 2013. Viikkari antoi välillä ilmaisia matkoja, tai 3 € tai 5€, joita voi upgreidata, siis vaihtaa parempaan hyttiin, jossa oikea parisänky tai tv. Pienellä maksulla. Laivalla oli mukava myös katsoa elokuvia kuten Liisa Ihmemaassa, Captain Marvel ja mitä nyt menikin.  
Birkkalaiset lopettivat sesongin :(
Melkein eksoottinen logo
kun joulu on.... Epätarkka kuva jouluisesta Tukholmasta. Onko se tarkoituksella kyhätty joulukuvaelma

Tyska kyrkanin naukuvat gargoylet, vedensyöksijät
Täällä rikkaat syödä räpivät jouluisia herkkujaan. Sundbergs Konditori on perustettu vuonna 1785, ja se on kaupungin vanhin. Ainakin tuolloin. Tuskimpa vanhempaa löytyy. Ainakaan jokapäiväisestä käytöstä.. Rikkaat tuirstit ovat antaneet sille täydet viisi tähteä!
Mutta minua kiinnostaa nämä kapeat kujat.
Tukholmassa saakin viikinkien maineella ratsastaa, onhan sen viikinkien maassa oelva viikinkien kaupunki. Viikinkikrääsää myydään, mutta on ikävää ja väärin, että natsit, jotka eivät asioista mitään ymmärrä, kun eivät tutki eivätkä lue, niin öyhöttävät oodineina vaikkeivat tiedä aasainuskosta mtn. Oikeat viikingit eivät ole natseja, esim sosialistisessa mediassa oikeat viikingit, jotka elvät oikeata viikinkielämää esim rakentaen oikealla tavalla viikinkien soittimia, joilla soittavat sitten. 
Loisteliaat näyteikkunat antavat illuusion menneestä kauniista ajasta, kenties valheellisen muiston, jossa leikittiin puuhevosella. Keinuhevosella. Osa näyteikkunoista muistuttaa etuoikeuttujen Fannyn aj Alexanderin tarinaa. Vai olivatko he etuoikeutettuja.


Vanhankaupungin Prästgatan. Jossain vaiheessa, kuten 12.12.2013, jolloin nämä kuvasin, alkoi näkyä tökeröä töhrimistä Tukholman Gamla Stanin, vanhan kaupungin kujien seinillä. Tukholmassa on upeita, tilattuja muraaleja, jotka eivät tuhoa mitään, peittävät yksivärisen betoniseinän. Nämä töhryt peittävät esim barokin ajan seiniä. Prästgatan on hieno katu.. lisää blogissani: Matkojeni blogi: Helvetti - Tukholma pala palalta: Vanhan kaupungin Gamla Stanin Prästgatan eli Helvetti, Helvetet (Tukholman vanhassa kaupungissa sijaitsee Helvetti... Käyn siellä aika usein, niin tässä kuvia eri kerroilta.) sekä blogissani: Tervetuloa Helvettiin eli Ruotsiin. Welcome to Hell.

Onhan Tukholmassa toki muitakin paikkoja kuin Helvetti, jota taas toisaalta ei joka kaupungissa ole...
Carl Larssonin synnyinkoti. ( Carl Larsson föddes här: vid Prästgatan nr 78 den 28:e maj år 1853. ) Mutta kun on lukenut Eril Axel Sundin Varistytö-trilogiaa, nähnet ne kansikuvat, sekä kuunnellut heidän haastatelujaan livenä, sekä lukenut verkosta, niin suhtautuminen Larssoniin on muuttunut.  Etsi tietoa, niin teidät enemmän. Hyvin idyllisistä wanhan ajan kuvistaan, mm jouluna, tuttu taiteilija ei ollut omassa elämässä niin tasa-arvoinen ja hyveellinen, vaan... Piirtämissään kuvissa on rikkumaton rauha, ja lapset ovat lapsia.  Kirjasta:
Erik Axl Sund: Varistyttö-trilogia:
Vaikka tämä oli vaikea kirja, ja koko trilogia, niin pistän tähän kuitenki vuoden 2014 kuvat ja häppeningit sen osalta, sekä kirjamessuilta ja muualta. Erik Axl Sund: Varistyttö-trilogia. Hyvä, ettei tästä ole tehty elokuvaa eikä sarjaa. Eikä edes sarjakuvaa. Minulle uutena tuli tieto kuinka vastenmielinen äijä oli Carl Larsson, jolle nuoret tytöt olivat vain lihanpaloja. Tai ainakin yksi tyttö. Minulla on paljon Larssonin kortteja, tauluja ja jopa prikkoja, mauttomia tarjottimia, jossa on koskematon ruotsalainen idylli. En poistanut niitä käytöstä. Mutta on hyvä tiettä aina taustat. Liittyy myös Mulkerot -kirjaan. 
 
Jos luulet, että Stieg Larssonin Millenium-trilogia ja Ystävät hämärän jälkeen oli synkkä, niin ollaan tässäkin tummien vetten äärellä. 
 
Naapurimaan kansankoto, kansankoti, lintukoto voi huonosti, ja se näkyy dekkareissa, kauhussa ja fantasiassa. 

Varistyttö-trilogia: Varistyttö, Unissakulkija, Varjojen huone. " 

Erik Axl Sund on yhtä kuin ruotsalaiskirjailijat Jerker Eriksson (s. 1974) ja Håkan Axlander Sundquist (s. 1965). Heidän sysimusta psykologinen dekkaritrilogiansa on ollut suuri yleisö- ja arvostelumenestys.

 " Pojat käyttäytyivät Suomen vierailullaan kuin rocktähdet - ja punkbändi-taustahan heiltä löytyy. Nykyajan renesanssi-ihmisinä eli pätkätyöläisinä heillä on vitaalinen taidegalleria aika juppikaupunginosassa (hipsteri-), Sööderissä, ja pitävät taiteessa ja gallerianpidossa siitä, etteivät ole pelkästään hautauneina kammioihin kirjoitustöiden kammottavien aiheiden äärelle. —  "

 Sosialistisesta mediastani: